Den der tøver lider
Nedenfor har vi listet den udvikling, et hul i tanden kan tage. Som du vil erfare, er det en god ide at gribe ind så tidligt som muligt. Så tøv ikke. Jo hurtigere du får hjælp, jo mindre bliver skaden, vi har samlet nogle gode råd til at undgå huller, og vi står selvfølgelig klar til at hjælpe dig, hvis hullet er kommet.
Nul huller
Huller i tænderne opstår, når bakteriefilmen (plakken) har været til stede i minimum 14 dage. Regelmæssig tandbørstning to gange om dagen (efter morgenmad og inden du går i seng) fjerner størstedelen af bakterierne, men mange får ikke fjernet bakterier mellem tænderne med tandtråd.
Langt de fleste mennesker får fjernet størstedelen af bakterierne på tænderne med den daglige tandbørstning, men mange undlader at fjerne bakterierne mellem tænderne med tandtråd eller interdentalbørste (små børster, der ligner en mine flaskerenser, som kan komme ind i tændernes mellemrum). Derfor opstår de fleste huller i tænderne i voksenalderen her.
Husk, vi viser dig gerne, hvordan du holder mundhygiejnen i top. Læs også afsnittet i bunden af siden.
Begyndende hul
Begyndende hul i tanden betyder, at overfladen ikke er brudt. Vi har altså mulighed for at stanse angrebet af caries (bakterier) og give dig grundig instruktion i, hvordan du renholder området (og dine tænder i øvrigt) med tandbørste og tandtråd. I nogle tilfælde vil det være muligt og tilrådeligt at lægge en tynd lak, som forsegler tandens overflade.
Må vi lige skyde en løftet pegefinger ind her
Regelmæssigt tandeftersyn. Det har du helt sikkert hørt adskillige gange. Men læs lige afsnittet ovenfor (igen). Så har du en af forklaringerne på, hvorfor det kan betale sig at besøge os cirka 20 minutter hvert halve år. Det kan spare dig for timer i tandlægestolen sidenhen, for ikke at tale om omkostninger.
Et lille hul
Har bakterierne ædt sig vej gennem emaljen kan tanden undermineres indefra. Symptomerne er ofte følsomhed (isninger) når du indtager noget koldt eller en mindre smerte, hvis du spiser noget sødt.
Vi kan typisk behandle det, ved at bore lidt af tandens væv væk og lave en plombe/fyldning, som stort set har samme farve som tanden.
Behandlingsform: Plastfyldning
Et stort hul i tanden
Har du gået for længe med et lille hul, uden at komme forbi os, så er dit lille hul nu blevet til et stort hul. Hvor hurtigt det går, afhænger af din generelle mundhygiejne, dine tænders generelle beskaffenhed og naturligvis hvor meget sødt/sukker, du indtager. Vi tør godt påstå, at det er hurtigere at bestille tid hos os, end at spise en flødebolle.
Hullet er nu blevet et decideret hul (kavitet, i tandlægesprog). Symptomerne er de samme som ved et lille hul blot tiltagende. Behandlingen er også den samme som ved et lille hul.
Behandlingsform: Plastfyldning
Stort, dybt hul
Nu er hullet i tanden meget tæt på tandens nerve. Her kan du oftest se hullet med det blotte øje som et brud på tandens overflade med en brunlig eller gullig misfarvning nede i hullet. Grundet det større hul, er der større risiko for en flækket tand.
Det går hurtigt i dette stadie, fordi det er vanskeligt at komme til at gøre tanden ren – der er lidt populært sagt ”åbent hus” for bakterier. Symptomerne bliver værre, jo tættere hullet kommer på nerven. Stor følsomhed overfor varme, kulde og sødt – nogle gange også ømhed ved tygning.
I store træk er behandlingen den samme som for et stort hul, det vil sige vi fylder hullet med en plombe/fyldning – dog kommer vi et tynd ”isolationsmateriale” i bunden af hullet for at skærme af til nerven.
Behandlingsform: Plastfyldning
Hul, der har adgang til nerven
Her er du med garanti ikke i tvivl om, at der er noget galt. For dette stadie er oftest forbundet med stærk, jagende smerte i tanden, når du tygger med den. Årsagen er, at hullet er tæt på eller inde i nerven. Du kan sandsynligvis ikke længere dække smerten med smertestillende piller, hvorfor det også kan volde dig problemer at få din nattesøvn.
Hvis der kun er meget lidt substans tilbage i tanden, kan det være nødvendigt at bore en stift ned i tanden, så den efterfølgende plastfyldning kan forankres. den plastfyldning, som tanden efterfølgende fyldes op med. Er tanden i kindtandsregionen, anbefaler vi ofte at få en krone på den rodbehandlede tand.
Mulige behandlinger:
• Rodbehandling
• Plastfyldning
• Tandkrone
Hul, hvor nerven er død
Hvis nerven er udsat for betændelse i længere tid, så dør den. Dér hvor nerven sad, bliver nu fyldt med aggressive bakterier – og efter et stykke tid vil der som regel opstå rodspidsbetændelse. Modsat ovenfor (hul, der har adgang til nerven) bliver smerten mere diffus at placere. Det kan faktisk føles som om smerten kommer fra kæben eller ansigtet. Tanden vil dog være ekstrem øm ved berøring/tygning og smerten er noget nær ulidelig døgnet rundt.
Behandlingen vil principielt være som angivet ovenfor – dog vil rodbehandlingen ofte skulle foretages over flere gange.
Gode råd til at undgå huller
Er du kommet hertil i teksten føler vi os overbevist om, at du er motiveret for at undgå huller i tænderne. Så her er fem gode råd:
- Børst tænder inden du skal spise større sukkermængder
- Begræns tidsperioden med sukker/syre indtagelse. Et eksempel: Det er bedre at drikke en sodavand på 10 minutter end at tage små slurke over flere timer. Ditto med slik: Hellere slik én gang om ugen, end lidt slik fordelt over flere dage.
- Børst tænder grundigt. På alle flader.
- Brug fluortandpasta.
- Brug tandtråd til at fjerne bakterierne mellem tænderne.
For dig med tandlægeskræk og hul i tanden
Ovenstående er naturligvis ikke rar læsning og tanken om at skulle til tandlæge ved vi godt, kan være en uovervindelig barriere. Men vi er nødt til at understrege: Jo før du kommer forbi os, jo hurtigere kan vi gribe ind – og desto mindre skal du sidde i tandlægestolen. Læs om vores 100 % smertefri behandlinger – og tag kontakt til os (du kan krydse af, at du har tandlægeskræk, så tager vi godt imod dig)
For første gang i mit liv satte jeg mig trygt tilbage i en tandlægestol og efter gentagne behandlinger, som konstant har været præget af ro, omsorg, forståelse, professionalisme og klar kommunikation, er behandlingen overstået. Jeg tror ikke, mine tænder nogensinde har været flottere – selv om jeg snart er 62. Tusind tak for jeres imødekommenhed og dygtighed.”
Kirsten Gjerluf Nielsen