Hvorfor plastfyldninger?
I ‘gamle dage’ brugte man ofte amalgam, som er et tungmetal, til at lave fyldninger. Amalgam ekspanderer under afbinding og korroderer med tiden, hvilket kan resultere i misfarvninger, revner og knækkede tænder.
I dag bruger man oftest plast til at lave fyldninger – og skifter også gerne ældre amalgamfyldninger ud.
Fordelen er at plastfyldninger stort set har samme farve som dine tænder, da plasten findes i mange forskellige farvenuancer, som kan matche dit øvrige tandsæt. Dertil kommer, at plasten kan formes så den passer til dine tænder, og derved føles naturlig i munden.
Rent fagligt giver plast også minimal invasiv behandling (man skal fjerne mindre sund tandsubstans) og “bonding” (man “limer” plast og tand sammen), hvilket minimerer risikoen for revner og knækkede tænder.
På klinikken er vi højt specialiserede og efteruddannede indenfor plastfyldninger. Det kræver både høj præcision og faglig kunnen, at være i stand til at lave en holdbar og æstetisk flot fyldning. Læs nærmere under ”Hvordan fungerer det”.
Klinikken underviser løbende andre tandlæger og klinikassistenter i moderne plastbehandling.
Hos Nicolai Yde behandler vi også med Invisalign til en lav pris til dig, der døjer med skæve tænder.
Hvornår kommer en plastfyldning på tale?
Er du interesseret i at dykke ned i forskellige situationer, hvor plastfyldninger kan være relevante, kan du læse mere her:
- Mellemrum mellem tænder
- Misfarvede tænder
- Hul i tanden
- Knækket/flækket tand
- Slidte tænder/emaljeskader
Hvordan fungerer det?
Plastmaterialet har den egenskab, at det kan limes til tanden. Det betyder, at vi kun er nødsaget til at fjerne den syge tandsubstans, hvorfor vi i langt de fleste tilfælde kan nøjes med en smule boring, naturligvis helt uden smerter for dig.
For at opnå det flotteste resultat, så din nye fyldning er tæt på usynlig for andre, gør vi os umage med fyldningen. Selvom plasten kommer i forskellige farver, anser vi det ikke for tilstrækkeligt at fylde hullet med én farve. I stedet starter vi med flere lag gullig plast nederst i fyldningen for at illudere tandens tandben.
Plasten placeres i tynde skrå lag, som lyshærdes, da det mindsker sammentrækningen af plasten og dermed risikoen for spaltedannelse i tanden. Fyldningen afsluttes med et tyndt hvidligt, nærmest glasagtigt plastlag, der ligner emalje. Samlet set får du dermed en tand med et naturligt ”look” fremfor en tand, hvor det er tydeligt, at der er placeret plast i et hul.
En anden opgave for os er at forme plastfyldningen, så de naturlige fordybninger og riller i dine tænder, gengives i plastfyldningen.
Hvad koster en tandfyldning?
En typisk behandling (forundersøgelse, bedøvelse og plastfyldning) vil koste fra omkring 650 kr. (lille fyldning i fortand) til ca. 2.700 kr. for stor fyldning i kindtand.
Kan betalingen bides over?
Ja, vi har etableret et samarbejde med KRONEkonto, som kan tilbyde dig et fordelagtigt lån. Du kan ansøge online og får svar indenfor 15 minutter.
Gør det ondt – smerter efter plastfyldning?
Nej du bør ikke have smerter efter en plastfyldning. Læs om vores nul-smerter behandlinger.
Hvor lang tid tager det?
En typisk plastfyldning er ikke videre kompliceret for en rutineret tandlæge og kan oftest klares på omkring 30 minutter.
Bliver det tydeligt, at jeg har en plastfyldning?
Nej. Plastfyldninger kommer i flere nuancer, så vi sætter naturligvis en ære i at matche plastfyldningen både i farve og form med dit øvrige tandsæt. Læs mere om detaljerne ovenfor i afsnittet ”Hvordan fungerer det”.
Plastfyldning pris
For at se prisen på en plastfyldning, så gå ind under vores priser.
Her kan du også se priserne på vores andre behandlinger.
Hvor længe holder det?
Generelt har plastfyldninger en god holdbarhed, da den plast, der anvendes i dag er udviklet med en høj styrke ligesom plasten kan limes til tanden og således være med til at ”holde tanden sammen”.
Der er flere faktorer, der spiller ind på holdbarheden af en plastfyldning. Fyldninger i fortænderne kan forventes at holde funktionelt i lang tid, da de ikke belastes af kraftigt tyggetryk og slid. Omvendt vil en plastfyldning i fortænderne, der involverer skærekanterne – eller en fyldning i kindtænder på både tygge-og sidefladerne – blive udsat for et større tyggetryk og slid, hvorfor der skal forventes oftere udskiftninger.
Ved konsultationen vil vi naturligvis kunne orientere dig mere præcist.